15 lucruri pe care le-am învățat în America de Sud

Fiecare călătorie aduce o nouă experiență, uneori total diferită de cea de dinainte. Și de cele mai multe ori mă lasă cu amintiri dragi sau cu învățăminte de viață importante. Drumeția mea prin America de Sud nu a fost ceva ușor, dar a fost ceva de care am avut o mare nevoie. Încă îmi mai răspund singură la câteva întrebări care mi-au încețoșat sufletul, dar am rămas cu multe învățăminte. Așa că voi enumera câteva dintre ele.

1. Întotdeauna există o cale (mai ales de a ajunge la destinația dorită)

Am mers cu autobuzul, cu mașina, cu camionul, cu avionul, cu vaporul, cu bicicleta, în spatele unei dubițe. Chiar numai căruța îmi mai lipsea.

2. Sunt mult mai puternică decât am crezut

Și fizic că doar am cărat jumătate de călătorie două rucsacuri în jur de 25 de kilograme în total. Dar și psihic pentru că am făcut față cu bine tuturor provocărilor prin care am trecut.

3. Nu le pot face și vedea pe toate

A durat mult până să îmi dau seama că nu trebuie să mă forțez să văd tot și să experimentez tot. Unele lucruri chiar nu trebuiesc grăbite. De exemplu, deși am fost lândă Peninsula Valdes, am decis să nu mă duc acolo tocmai pentru că nu am avut bugetul sau timpul pentru așa ceva. Totuși am reușit să văd pinguini și lei de mare în habitatul lor natural.

4. Merită să îi ascult pe alții, dar trebuie să iau propriile decizii

E important să cer sfaturi de la alții. Dar asta nu înseamnă că trebuie să fac exact cum spun ei, consider că e mult mai important să îmi creez o părere sau idee proprie pe care să mă bazez.

5. Deciziile mele sunt singurele care mă pot încurca

În același fel, dacă iau singură deciziile pentru mine și nu las pe altcineva să o facă în locul meu, atunci trebuie să mi le și asum și să merg cu ele până la capăt. Sau dacă mă răzgândesc să îmi asum și asta. Cum a fost când am decis să nu mă mai duc în Bolivia și Columbia și să îmi concentrez ultima luna în Ecuador.

6. Să port mereu centura de siguranță (da, chiar și în spate!)

Din păcate și în România încă sunt privită cu mirare când port centura de siguranță când stau în spate. Cam la fel a fost și în America de Sud când unii îmi spuneau că îi jignesc ca șoferi dacă port centura. Am zâmbit mereu sau făcut glumițe, dar nu m-am lăsat incomodată.

7. Să nu îmi fie rușine pentru că nu am fumat niciodată, nimic

Asta mai ales prin toate hostelurile prin care am stat. De cele mai multe ori am fost luată la glumă dacă am menționat că nu am fumat niciodată, alteori oamenii stau să îmi explice ce și cum. Dar niciodată nu mă voi simți mai prejos sau să îmi fie jenă să refuz dacă mi se oferă așa ceva.

8. Nu e nicio problemă dacă sunt obosită, tristă sau cu dureri

Am avut câteva momente în care mă simțeam vinovată dacă nu eram super încântată și fericită de experiența prin care am trecut. Adică, deși eram recunoscătoare, mă simțeam obligată să fiu mereu cu zâmbetul pe buze. Lucru total greșit, mai ales că deși sunt o persoană pozitivă nu voi face niciodată din asta o fațadă care să ascundă adevărul: uneori mi-a fost greu. De exemplu, în prima mea săptămână când căldura din Rio de Janeiro și faptul că eram la menstruație m-a lăsat cu multe frustrări pe motiv de curățenie, apă caldă și pat confortabil.

9. Oamenii pot să mă ajute fără să aștepte nimic în schimb

Mi s-a spus prea des să am grijă că oamenii mint. Și da, ăsta este adevărul. Oamenii într-adevăr mint. Dar nu toți sunt profitori și nu toți se așteaptă să le dai ceva în schimbul faptului că te ajută. Cum au fost gazdele mele din Puerto Madryn, Argentina cărora le voi fi mereu recunoscătoare că m-au găzduit chiar mai mult decât plănuisem pentru că mi se încurcaseră planurile.

10. Să nu fac promisiuni

Adevărul e că în continuare am momente când sunt foarte prinsă de evenimente și prin urmare îmi promit în primul rând mie că voi face diferite lucruri. Dar am învățat cel puțin să fac mult mai puține, mai ales către alte persoane.

11. Întotdeauna să am un plan de rezervă

E important să îmi gândesc o ieșire dintr-o situație dificilă, de exemplu. Sau dacă pică ceva ce anume pot face în schimb. M-a ajutat mult gândirea asta mai ales când planurile mele erau cu maxim o săptămână înainte de a le face. Cum a fost când am decis să nu mai iau autobuze în Peru și a trebuit să iau un avion din Lima pentru a călători mai la nordul țării.

12. Faptele sunt mult mai importante decât cuvintele

Am tendința să fiu luată de cuvinte și să trec cu vederea faptelor. Dar așa e cel mai ușor să înțelegi cum anume te poți înțelege cu altcineva.

13. Nu voi lăsa niciodată ca negativitatea să mă oprească (mai ales dacă vine din interiorul meu)

Gândurile negative, de cele mai multe ori, vin și pleacă dar unele șanse să fac anumite lucruri le-aș putea încerca doar o singură dată în viață. Cum a fost de exemplu, când am urcat și cățărat vulcanul activ Vilcabamba în Chile.

14. Merită să spun da unor idei ce mi-ar schimba planurile

În general am doar două viteze: fie foarte activă, fie foarte leneșă. Și problema este când le încurc, deci dacă mă apucă leneveala când ar trebui să fiu activă. Atunci îmi este cel mai ușor să refuz o invitație, dar e important să nu o fac. Așa am petrecut o zi excelentă în Cusco când m-am lăsat purtată pe motocicleta unui ghid turistic care a avut grijă să îmi arate toate împrejurimile de dimineața până seara. Ba chiar am mers și am gustat și mâncăruri tradiționale peruviene.

15. Să nu îmi ignor niciodată presimțirile

Nu am de unde știi dacă am dreptate sau nu, dar dacă am avut presentimente ciudate fie în legătură cu un loc sau cu o anumită persoană întotdeauna am ascultat de asta. Cum am făcut când am fost invitată în casa de vacanța a unui bărbat care mă adusese cu mașina într-o stațiune în Uruguay. Nu știu ce gânduri avea, dar nici nu am vrut neapărat să aflu.