Mâncarea în nordul Africii – top 5 preparate marocane

Săptămâna trecută m-am întors din ultima călătorie pe anul acesta, din #Maroc. Visasem să ajung acolo de acum șase ani de zile când am locuit în Tunisia. Mâncarea nord africană a fost unul dintre motivele principale pentru care am călătorit aici, așa că ce urmează e topul a celor 5 mâncăruri preferate de mine în Maroc.

1. Couscous de pui

Fiind preferată în Tunisia, a fost prima încercată în Maroc. În Agadir am găsit un restaurant mai mult vizitat de localnici, a costat 55 de dirhami (în jur de 20 de lei). Grișul făcut din grâu dur se pregătește la aburi într-un vas special deasupra oalei unde se fierb puiul și legumele (morcovi, cartofi, năut etc.). Este mâncarea lor națională și aș sugera tuturor să încerce această capodoperă culinară care ți se topește în gură . Mai există și varianta numai cu legume, carne de miel/vită sau cu pește.

2. Tajine de legume

Am încercat acest preparat când am fost într-un tur în Sahara, oprindu-ne la o casă de berberi unde am luat prânzul. Preparatul seamănă un pic cu couscous-ul sau cu o tocană de legume, dar are o aromă aparte iar legumele sunt preparate în vasul special care îi dă denumirea preparatului, tagine.

3. Pastilla de pui

Un fel de plăcintă cu carne, o bunătate de care nici măcar nu auzisem până nu am văzut-o în meniu, în Medina orașului Marrakech. Este un preparat care combină săratul cu dulcele și crocantul cu moalele. Am fost de data asta la un restaurant mai scump, și prin urmare a costat 90 de dirhami (aproape 40 de lei).

4. Frigărui de miel

Nu puteam pleca din Maroc fără să încerc și niște frigărui. Deși nu pot spune că m-au dat peste cap, poate datorită faptul că au fost însoțite de cartofi prăjiți și orez, carnea în sine a fost foarte bună, cu un pic de mirodenii care i-au dat un gust aparte. Prețul a fost în jurul a 60 de dirhami (25 de lei).

5. Ceaiul de mentă tradițional

Este arhicunoscut ceaiul tradițional al Marocului, ei îl beau de câteva ori pe zi. În majoritatea locurilor îl pregătesc cu zahăr deja dizolvat, lucru care îl face foarte dulce. Mă pot considera o mare băutoare de ceai și nu beau ceaiul niciodată cu zahăr, dar aici nu prea am avut ce face. Totuși un lucru interesatnt este că ceaiul e preparat cu ceai verde și de abia apoi se adaugă menta și că atunci, când este turnat (se varsă în pahar, apoi înapoi în ceainic de câteva ori) dacă nu face spumă înseamnă că nu a fost preparat cum trebuie. Prețurile pot varia între 5 și 8 lei, depinde de locul unde este savurat.

Bonus – mic dejunul de la hotel

Am observat și la alte restaurante că mic dejunul e ceva simplist, în mare parte bazându-se pe ceai/cafea/suc de portocale, pâine și unt cu dulceață. Plus ou fiert, nelipsita brânză topită și un croissant. Ce m-a mirat a fost lipsa legumelor sau a fructelor propriu-zise.

Bonus nr. 2 – supă tradițională

Fie de legume, fie de năut, supa marocană este, în general, cea mai ieftină mâncare (sau un felul întâi cu mare succes). În același restuarant din Agadir, am plătit 15 dirhami (până în 7 lei) pe o supă care chiar satisface foamea sau pofta.

După o săptămână de vizitat Marocul pot zice fără ezitare că mâncarea în țara nord-africană este exact pe gustul meu: nu e iute, dar e bine condimentată. Ingredientele se combină minunat, ba chiar am gustat dulce și sărat în același preparat, cum menționasem anterior. Iar fructele ce pot fi găsite peste tot, sunt în general portocale, mandarine, dar și rodii sau florile de cactus.

#alinaswonders